Tuesday 10 February 2015

Πισσαρίδης: Ο Τσίπρας να πει ότι σταματά η λιτότητα

Για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Ευρωζώνης αν συνεχιστεί η πολιτική της ασφυκτικής λιτότητας προειδοποίησε μιλώντας το πρωί στο Star ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει δικτατορία της Γερμανίας στην Ευρώπη".

Ο κ. Πισσαρίδης τόνισε πως η πολιτική αυτή έχει αποδειχτεί εντελώς λανθασμένη και κάλεσε την Γερμανία να κάνει βήματα πίσω.

Σε ερώτηση για το τί θα συμβούλευε ο ίδιος την ελληνική κυβέρνηση απάντησε πως η συμβουλή του στον κ. Τσίπρα θα ήταν να πάει στο Eurogroup και να πει ότι δεν θα συνεχιστεί το ίδιο πρόγραμμα λιτότητας, να ζητήσει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και να τονίσει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέτοντας σχετικές προτάσεις προς συζήτηση.

Ερωτηθείς για το τί θα πρέπει να κάνει αν οι εταίροι αρνηθούν, δήλωσε πως θα πρέπει να υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο Δημόσιο.

Τόνισε ότι ο ίδιος είχε άκουσε από τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ να αναφέρει πως η Γερμανία άφησε σκόπιμα το έλλειμμα να ανέλθει σε επίπεδα άνω αυτών που επέτρεπε η συνθήκη του Μάαστριχτ, γιατί θεωρούσαν πως οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα, είναι ένας συνδυασμός μη λειτουργικός. 

Πρόσθεσε πως όταν τον ρώτησε αν θα συμβούλευε και την Ελλάδα να κάνει το ίδιο ο κ. Γκάμπριελ απέφυγε να απαντήσει.

Ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του έναντι του προγράμματος λιτότητας, ο κ. Πισσαρίδης, δήλωσε πως βλέπει την αρνητική αντίδραση της οικονομίας και βγάζει νέα συμπεράσματα. "Δεν είμαι παπάς, είμαι επιστήμονας" δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Nooz.gr

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive